ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣυζήτηση για θέματα Γεν. Αεροπορίας με τον πρώην υπουργό Τουρισμού κ. Χ. Θεοχάρη

14 Απριλίου 2023by Pegasus Aviation
Την Τρίτη, 4 Απριλίου 2023, επισκέφτηκαν τα γραφεία της Πανελλήνιας Ένωσης Πιλότων, ο Βουλευτής του Νότιου Τομέα και Γραμματέας του Προγράμματος της Ν.Δ κ.Χάρης Θεοχάρης και ο συνεργάτης του κ. Βασίλης Μουζακιάρης .

Κατά την επίσκεψη τους προσεγγίστηκαν αεροπορικά θέματα που αφορούν τον κλάδο μας, καθώς και προτάσεις ανάπτυξης της Γενικής Αεροπορίας στην Ελλάδα. Προς όφελος της Εθνικής  και τοπικής οικονομίας.

Ο πρώην Υπουργός Τουρισμού, ενημερώθηκε σχετικά με τις θέσεις και προτάσεις  της Ένωσης μας, όπως:

α) την κατάργηση του εντύπου 731, που ως μια καθαρά ελληνική πρωτοτυπία, θέτει εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των ξένων και Ελλήνων πιλότων και  επιβατών της Γενικής  Αεροπορίας στη χώρα μας .Η Ένωση μας έχει γίνει επανειλημμένα δέκτης παραπόνων και διαμαρτυριών από ξένους πιλότους και επιβάτες αεροπλάνων Γενικής Αεροπορίας, που υποχρεώνονται να υπογράφουν το έντυπο 731, χωρίς να μπορούν να καταλάβουν ποια  σκοπιμότητα εξυπηρετεί [πρόκειται για μια υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986, στην οποία οι επιβαίνοντες πρέπει να αναφέρουν τα πλήρη στοιχεία τους ,την ιδιότητα τους σε σχέση με την πτήση, τη σχέση τους με τον ιδιοκτήτη η τον πιλότο (φίλος, συγγενής κ.λπ.), και ότι δεν έχουν καταβάλει αντίτιμο για την συγκεκριμένη μεταφορά].

β) Επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των περιφερειακών αεροδρομίων από την Ανατολή ως τη Δύση του Ηλίου, για διευκόλυνση των αεροσκαφών και ελικοπτέρων της Γενικής Αεροπορίας.

γ)   Τα αεροπλάνα Γενικής Αεροπορίας που προέρχονται από την Ευρώπη των κρατών Schengen, να δύναται να αφιχθούν και να αναχωρήσουν από οποιοδήποτε περιφερειακό αεροδρόμιο, χωρίς να είναι υποχρεωμένα τα αεροδρόμια να διαθέτουν τελωνειακή υπηρεσία (κατά τον ίδιο τρόπο που επιτρέπεται  η άφιξη/αναχώρηση αυτοκινήτων ,πλοίων σκαφών αναψυχής από και προς κράτη μέλη, Schengen  σε οπουδήποτε σημείο εισόδου/εξόδου της χώρας. Υπενθυμίζουμε ότι αποτελεί νόμο του κράτους, η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και εμπορευμάτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το 1993 έχουν καταργηθεί οι τελωνιακοί έλεγχοι και η επιβολή δασμών στα εμπορεύματα, στα σύνορα των κρατών μελών).

δ) Δημιουργία σταθμών ανεφοδιασμού  αεροπορικού καυσίμου στα περιφερειακά αεροδρόμια, για τον ανεφοδιασμό των αεροπλάνων, της Γενικής Αεροπορίας. Επιπλέον αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων αεροδρομίων της Πολεμικής Αεροπορίας από τους Δήμους,  προς όφελος της τοπικής κοινωνίας ,της  Γενικής Αεροπορίας και τον αεραθλητισμό (πχ. τα αεροδρόμια Αγρινίου, Λαμίας, Μάλεμε Κρήτης, Πολυκάστρου Κιλκίς, Μαριτσα και Καλάθου Ρόδου).

ε) Να μην είναι υποχρεωτική, η παροχή επίγειας εξυπηρέτησης, στα περιφερειακά μικρά αεροδρόμια, στα αεροπλάνα και ελικόπτερα Γενικής Αεροπορίας μέχρι 3 τόνων (MTOW), καθώς και να υπάρξουν βελτιώσεις των αεροπορικών παροχών, μέσω της μείωσης των τελών προσγείωσης και στάθμευσης σε αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Ο πρόεδρος της ΠΕΠ κ. Γιώργος Τσιπριάνης, επισήμανε ότι «στον χώρο των αερομεταφορών, η Γενική Αεροπορία περιλαμβάνει όλες τις αεροπορικές δραστηριότητες που δεν εντάσσονται σε στρατιωτικές και σε προγραμματισμένες εμπορικές πτήσεις.

Η Ευρώπη διαθέτει πάνω από 136.000 αεροσκάφη Γενικής Αεροπορίας που επιχειρούν σε περισσότερα από 4.200 αεροδρόμια. Συνεισφέρει περίπου 110 δις Ευρώ στο ΑΕΠ και δημιουργεί 450.000 θέσεις εργασίας (GAMA – AnnualReport 2018).Όλα αυτά συνθέτουν μια ενδιαφέρουσα αγορά από την οποία η χώρα μας απουσιάζει προκλητικά. Οι αριθμοί αποτελούν τους αδιάψευστους μάρτυρες των ανωτέρω».

Ακολούθησε γόνιμη και   εποικοδομητική  συζήτηση μεταξύ των Μελών της Ένωσης και του Τέως Υπουργού ,  για τα ανωτέρω ζητήματα.

Πανελλήνια Ένωση Πιλότων:

– Λεωφ. Κ. Αθανάτου 22, Γλυφάδα 16561​,  ΑΤΤΙΚΗ | Τηλ. 211-184474

– Καμαρούλα Αγρινίου, 30100, ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ | Τηλ. 26410-52791

– Αρσενίου 2, Κέρκυρα 49100, ΝΗΣΟΙ ΙΟΝΙΟΥ | Τηλ. 26610-36961

https://www.pegasusaviation.gr/wp-content/uploads/2024/05/Pegasus-Logo-Transparent-170χ120.png

• ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΝΑΕΡΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ / ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΩΝ
ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ακουλουθήστε μας!

Powered by techDev | Copyright Pegasus Aviation © 2021

error: Content is protected !!