Τα drones είναι ο νέος φίλος του αγρότη! Σε λίγα μόνο χρόνια, υπήρξε μια τεράστια αύξηση στη χρήση των drones στην γεωργία.
Η δημοτικότητά τους αναμένεται να αυξηθεί παγκοσμίως καθώς παρέχονται στους φορείς εκμετάλλευσης άδειες για να εφαρμόζουν νέες μεθόδους προστασίας καλλιεργειών!
ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΙ
Είναι λογικό, λοιπόν, να χρησιμοποιούνται drones για εφαρμογές ψεκασμού, αφού μπορούν να λειτουργούν πάνω από λιβάδια και ψηλές καλλιέργειες όπου κανονικά δεν θα μπορούσε να κινηθεί κάποιο μηχάνημα ή και να πετάξει γρήγορα σε ακριβείς τοποθεσίες ωστε να αντιμετωπίσει με ακρίβεια τις περιοχές στόχους, καθώς και να μπορεί να προγραμματισθεί για την καταλληλότερη πορεία πτήσης.
Εκθέσεις του FAO και της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνουν ότι ο όγκος ποσοτήτων των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε αρκετές χώρες είναι τρεις φορές υψηλότερος από τον αναγκαίο, ανά εκτάριο καλλιέργειας. Τα αεροσκάφη, λοιπόν, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση αυτής της υπερβολικής χρήσης χημικών.
Το drone μπορεί να μεταφέρει ένα δοχείο γεμάτο με 10 εως 16 λίτρα υγρού φυτοφαρμάκου, ανάλογα με την κατασκευή του. Αυτό σημαίνει ότι θα εκτελεί ψεκασμό εξαιρετικά χαμηλού όγκου (ULV) (mL). Λόγω του ότι το ψεκαστικό drone μεταφέρει επιπλέον βάρος, η δύναμή του πρέπει να είναι μεγαλύτερη για να μπορεί να πετάξει. Το drone θα πρέπει να έχει ευστάθεια με αυτό το επιπλέον βάρος και πρέπει να συνυπολογιστούν και οι πιθανές δυνάμεις ανέμου.
Δοκιμές θα πρέπει να διεξάχθούν σε περιοχές με δύσκολο έδαφος, όχι εύκολα προσβάσιμες από τους ελκυστήρες, για να αξιολογηθεί η απόδοση του Ψεκαστικού Drone.
Ταυτόχρονα, τα UAS συνεχώς βελτιώνουν την λειτουργικότητα των εφαρμογών για τις οποίες προορίζονται, μειώνουν την ανάγκη για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και περιορίζουν την έκθεση των χειριστών/ψεκαστών στα επιβλαβή φυτοφάρμακα.
Kάποια UAS είναι εφοδιασμένα με ακροφύσια περιστροφικού ψεκασμού, τοποθετημένα κάτω από τους ρότορες τα οποία παράγουν σταγονίδια ψεκασμού μεγέθους 85 έως 550 μικρά. Μπορεί να διαθέτουν επίσης μεταβλητό έλεγχο ροής ανάλογα με την ταχύτητα, καθώς και αυτόματο γέμισμα.
Στα σύγχρονα ψεκαστικά UAS μπορούν να εφαρμοστούν ταχύτητες ψεκασμού απο 2 έως και 4,8 λίτρα/λεπτό, μέσω αντλιών που μπορούν να παρέχονται απο τα ακροφύσια, τα οποία, ανάλογα με τον τύπο και το μέγεθος, δημιουργούν σταγονίδια μεταξύ 130 και 265 μικρών (μm). Τοποθετημένα σε βραχίονες κάτω από τους ρότορες, αυτά μπορούν να προσφέρουν εύρος δέσμης από 4m έως 6,5m, σε ύψος μεταξύ 1,5m και 3m πάνω από την καλλιέργεια. Οι ροές ρυθμίζονται από έναν ηλεκτρομαγνητικό μετρητή ροής. Η απόδοση έργου των ψεκαστικών UAS με MTOM 22-25 kg, αντιστοιχεί πρακτικά στην κάλυψη περίπου 10 εως 17 στρεμμάτων /10 λεπτά της ώρας με ταχύτητα 8 m/s και ροή 1,7 L/min
Οι εφαρμογές των ψεκαστικών drones θα πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με τους τοπικούς κανονισμούς. Για παράδειγμα, στην Ολλανδία όλες οι εφαρμογές μπορούν να γίνουν μόνο με ακροφύσια ή τεχνολογία μείωσης της μετατόπισης 75%. Επί του παρόντος, σε χώρες με προηγμένη γεωργία, οι εξελίξεις στον εξοπλισμό επίγειας εφαρμογής και οι περιορισμοί χρήσης προϊόντων, επικεντρώνονται ακριβώς, στη μείωση της μετατόπισης και στην αύξηση της ακρίβειας. Οι κανόνες ψεκασμού με UAS, ποικίλλουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι περιορισμοί στη χρήση και την αυστηρότητα των κανονισμών σχετικά με τον ψεκασμό, ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της γεωργίας.
Το μέγεθος και η ικανότητα μεταφοράς των δημοφιλών γεωργικών drones, είναι σίγουρα ένας περιορισμός στην παραγωγή και την ικανότητα του χειριστή αλλά οι διαστάσεις τους καθορίζονται συχνά από τους τοπικούς κανονισμούς, με πολλές χώρες να παρέχουν διαφορετικούς βαθμούς «άδειας λειτουργίας» ανάλογα με το βάρος, συχνά έως και 25 κιλά.
MONITORING ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΔΑΦΟΥΣ
Οι εφαρμογές UAS στην γεωργία, δεν περιλαμβάνουν μόνον ψεκασμούς. Αυξημένη υγρασία εδάφους απο λιμνάζοντα ύδατα, ξηρότητα εδάφους, ποντίκια και άλλα παράσιτα καθώς και η ποιότητα παραγωγής κ.ά. μπορούν να ανιχνευθούν ωστε να πληροφορήσουν τον γεωργό/παραγωγό για την ανάγκη λήψης των κατάλληλων μέτρων.
Στο πλαίσιο πρόληψης η εμφάνισης εντομομεταδιδόμενων ασθενειών, η συνδρομή των drones είναι εξαιρετικά πολύτιμη. Ειδικά όσον αφορά στην καταπολέμηση των κουνουπιών στην Ελλάδα, οι προσπάθειες εκ μέρους μερικών Περιφερειών, έχουν εντατικοποιηθεί, συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμά τους και τον από αέρος ψεκασμό με χρήση drone σε δύσβατες περιοχές, σε μία προσπάθεια εξάλειψης των πιθανών εστιών ανάπτυξης κουνουπιών.
ΑΕΡΟΣΠΟΡΑ
Αντίστοιχα οφέλη προκύπτουν από την χρήση των drones στην αεροσπορά, είτε πρόκειται για στην σπορά καλλιεργήσιμων εκτάσεων (χωραφιών), είτε για την αναδάσωση πληγέντων δασικών εκτάσεων από καταστροφές, με ρίψη «βομβιδίων», δηλαδή περιεκτών σπόρων.
Οι εργασίες αεροσποράς με σκοπό την αναδάσωση, υλοποιούνται αφού χαρτογραφηθεί η περιοχή (επίσης με την χρήση drone) για τον σωστό σχεδιασμό εκμετάλλευσης των γόνιμων περιοχών και την αποφυγή βράχων, δρόμων, ρυακιών καθώς και μετά από μελέτη της περιοχής από ειδικούς, για το είδος του σπόρου που θα χρησιμοποιηθεί, σε σχέση με το είδος της βλάστησης του επικρατεί στην περιοχή.